Eğlenme..!

Yazının Giriş Tarihi: 22.01.2024 13:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.01.2024 13:09

Eğlenmek ve eğlence insanoğlunun var olduğu günden bugüne farklı bir biçimde var olmuş,değişen hayat anlayışı , işetişimin hızla artması,teknolojinin sunduğu imkanlar eğlence ve eğlenme anlayışında da değişime neden olmuştur.

En İlkel toplumdan en modern cemiyete kadar her cemYetinkendine has bir eğlenme  ve eğlece anlayışı olurken bunlar coğrafyadan coğrafyaya,iklimden iklime farklılıklar arz eder.

Eğence bir toplumun kültürel hayatının bir parçasıdır.

Bizim toplumumzda dün tarla üçgeni hayat ev,cami,çarşı,han,hamam,tiyatro salonları,arasında geçerken,üretim tüketim ve sosyal iklikiler de bu alanda şekillenrdi.

Önceleri kahvehane ve meyhane olan eğenmce eğlenme merkezleri Batılaşma hareketleri ile bilikte yenialanlarınaçılmasına yeni mekanlafrın eğlence merkezi haline gelemsineön ayakolmuştru.

Ve nihayetine cumhuriyetin kuruluşu,Batılaşmanın devamı sürecinde   libarelizmin de etkisiyle  

Kahvehane ve meyhane eğelnce yerlerine daha sonraları  gazinoler,aile bahçe leri,lokantalar,sahre alanalrı   sosyal hayatın içinde en önemli eğelnce eğelenme  merkezleri olurken , soyal ilşkilere de yön vermiştir.

Batı’nın ve batılılaşmanın kendisini hissettirdiği yıllarda Antepli ev içi  yanında ev dışında da eğlenmenin yollarını bulmuştur.Ev içinde kadın erkek ayrı ayrı eğleidiğigibi,cimsitlerin ayrı ayrı bir aray gelip eğeldikleri zamanlarda mevcuttur.  

Ev içinde tabdır başı sohpetleri,düğün,kına,çeyiz,peçiç,aşık,yüzük gibi oyunlar oynaırken,eb dışında sahre,meyhane,kahvehane,çayhane,hamam,pastane,otel,lokanta,bar pavyon gazino, sayılabilir.

Eğlence mekanlarında geleneksel eğlence oyunları olan tavla, dama, satranç ,peçiç yerine çok kere kumar amaçlı bilardo,domino, iskambil, poker gibi oyunlar oynanmaya, otel, gazino, bar vepavyonda şarap ve rakı,lilör, votka, şampanya, viski,kokteyl, likör, bira vb. içkiler içilmeye başlanmıştır  

Ülkemize ve antepte Eğlence mekanlarının ve anlayışının değişmei toplumsal değişime parelel olarak  

ekonomik gelişme ve kentleşmenin hızlanmasına bağlı olarak çeşitlenmiş,gelir durumlarına göre halk 

insan hayatına getirdiği refah anlayışı, yaşam biçiminin zenginler halk ve zenginler olarayrışmıştır.

Kahvehaneler halkın mekanları olurken,şehir kulübü ve dernekler zenginleri temsil eder olmuştur.  

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.