Çocuklarda Oyunun Önemi

Yazının Giriş Tarihi: 27.11.2024 11:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.11.2024 11:12

Çocuğun Görünmez Kurtarıcısı

Biliyoruz ki birçok çocuk yetişkin gibi sohbet etmek, konuşmak yerine oyun oynamayı tercih eder. Peki sizce neden oyun, çocuklar için daha ilgi çekici ve heyecan verici? Çocuklar için oyun, sadece vakit geçirilecek bir uğraş değil; hayatlarının geçmiş, şimdi ve geleceklerini katarak canlandırdıkları bir hayat sahnesidir. Çocuk oyun içerisinde istediği her şey olabilir, her şeye dönüşebilir. Kadın ve çocuğunu yangından kurtaran kahraman bir itfaiyeci olurken, bir bakmışsınız ki şehre saldıran ve insanları yiyen büyük bir canavar olur. Bundan dolayıdır ki çocuk duygularını ve düşüncelerini, belki açıklamaya gücünün yetmediği belki kendisinin de anlamlandıramadığı bütün korku, mutluluk, hüzün, şaşkınlık, kıskançlık gibi duygularını oyun içerisinde yaşar. Ve oyun, çocuğun sadece duygularını açığa çıkarmakla kalmayıp aynı zamanda hayal güçlerini, problem çözme yeteneklerini, fiziksel, motor ve dünyayı anlama kabiliyetlerini güçlendirir. Maria Montessori’nin “Oyun, çocuğun işdir.” Ve Einstein’ın da dediği gibi: “Oyun, araştırmaların en yüksek şeklidir.” Biraz daha basite indirgersek oyun, çocuklara;
1. Duygusal Gelişim
2. Fiziksel Gelişim
3. Bilişsel Gelişim
4. Sosyal Gelişim katar.
Her ne kadar oyun, çocuğun gelişiminde hayati bir öneme sahip olsa da ebeveynler olarak nasıl çocuğunuza katkı sağlayabilirsiniz? Hemen bahsedelim:
5. Çocuğunuza Zaman Yaratın
Eminim ki hepinizin anne ve baba olarak yoğunluğu ve iş yükü vardır. Fakat bu yoğunluğunuzun arasında çocuğunuza serbest oynama oynama vakti vermeniz gerekir.
6. Çocuğunuzla Birlikte Oynayın
Çocuğunuzla oyun oynayarak onun dünyasına eşlik edebilir ve birbirinizi daha iyi anlamaya yardımcı olabilirsiniz. Fakat oynarken, oyunu kontrol etmek yerine onun yönlendirmesine ve liderliğine izin verin.
7. Doğal Ortamları Destekleyin
Telefon, televizyon, tablet, bilgisayar gibi ekranların önünde oyun oynamaktansa; dışarıda, açık havada, doğada geçirilen vakitleri desteklemelisiniz. Takdir edersiniz ki doğa, en büyük oyun alanıdır.
8. Hayal Gücünü Destekleyin
Her oyun için oyuncak gerekli değildir. Kartonlar, makarnalar doğadan topladığı kum ve çakıllar bile kendi başına yaratacağı oyuna büyük katkı sağlayacaktır.
Bahsettiğimiz üzere oyun, sadece basit bir araç değil; hayati bir amaçtır. Aynı zamanda oyun; çocuk için gereksiz bir lüks değil, vazgeçilmez bir ihtiyaçtır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.