2024 Temmuz Kira Zammı Ne Kadar, Yüzde Kaç Oldu?

Temmuz 2024 kira artış oranı açıklandı! TÜFE verilerine göre belirlenen yeni kira zammı oranları ve detayları öğrenin. Ev ve işyeri kiralarında Temmuz ayında ne kadar artış olacak? Detaylar için hemen tıklayın!

Haber Giriş Tarihi: 03.07.2024 10:12
Haber Güncellenme Tarihi: 03.07.2024 10:12
Kaynak: Haber Merkezi
2024 Temmuz Kira Zammı Ne Kadar, Yüzde Kaç Oldu?

Temmuz Ayı Kira Artış Oranı Belli Oldu! 2024 Temmuz Kira Zammı Ne Kadar, Yüzde Kaç Oldu?

Kira Artış Oranı Belirlendi
Haziran ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte, Temmuz ayı kira artış oranı netleşti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından duyurulan verilere göre, 12 aylık TÜFE oranları da belli oldu. Kirada yüzde 25 zam sınırlamasının kalkmasıyla, kira sözleşmesi sona eren vatandaşlar için TÜFE üzerinden zam yapılacak. Peki, 2024 Temmuz ayı kira artış oranı ne kadar, yüzde kaç oldu? Ev ve işyeri kira zammı ne kadar, kaç TL?

TÜFE Oranları ve Kira Artışı
Her ay enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte gündeme gelen kira artış oranları, ev ve işyeri sahipleri ile kiracıların merak konusu oluyor. Temmuz ayı kira artış oranı, TÜFE'nin 12 aylık ortalaması baz alınarak belirlenecek. Son 2 yıldır devam eden yüzde 25 kira zammı sınırlamasının sona ermesiyle birlikte, Temmuz ayında yapılacak artış oranı TÜFE üzerinden hesaplanacak. Peki, Temmuz ayı kira artış oranı ne kadar, yüzde kaç oldu? İşyeri kira zammı ne kadar, kaç TL?

Yüzde 25 Zam Sınırlaması Sona Erdi
Kira artışında yüzde 25'lik zam sınırı, 2 Temmuz 2024 tarihinde sona erdi. Yeni dönemde kira artışları, 12 aylık TÜFE oranına göre belirlenecek. Ev sahipleri, TÜFE oranını aşamayacak ve zam dönemi Temmuz öncesi olanlardan bu yıl için yeni artış talep edilemeyecek. Böylelikle kontrat süresi dolan konut kiracıları, TÜFE rakamlarına bağlı kalarak Temmuz ayında 12 aylık TÜFE oranı üzerinden zam yapacak.

Temmuz Ayı Kira Artış Oranı Ne Kadar?
Normal şartlarda TÜFE verilerine göre hesaplanan kira artış oranları, hükümet tarafından getirilen uygulama sonrasında son 2 senedir yüzde 25 ile sınırlandırılmıştı. Temmuz ayı itibarıyla bu sınır kalktı ve Temmuz’da sözleşme yenileyecek olan kiracılar, TÜFE üzerinden kira zammı yapacak. Buna göre, Temmuz ayı kira artış oranı, 12 aylık TÜFE verisinin yüzde 65,07 olmasının ardından yüzde 65,07 olarak uygulanacak.

Temmuz Ayı Kira Artış Oranı Hesaplama
Mevcut Kira Bedeli: 15 bin TL
Kira Artışı Yapılacak Ay: Temmuz 2024
Artış Oranı: %65,07
Kira Artış Tutarı: 9 bin 760 TL
Aylık Yeni Kira Tutarı: 24 bin 760 TL

Yüzde 25 Zam Sınırlamasına Göre Kira Zammı Hesaplama
Mevcut Kira Bedeli: 15 bin TL
Kira Artışı Yapılacak Ay: Temmuz 2024
Artış Oranı: %25
Kira Artış Tutarı: 3 bin 750 TL
Aylık Yeni Kira Tutarı: 18 bin 750 TL

Temmuz ayında kira artış oranları ile ilgili düşüncelerinizi ve bu artışların sizi nasıl etkilediğini bizimle paylaşabilirsiniz. Yorumlarınızı bekliyoruz!

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.