Gaziantep’in birçok hastanelerinden edinilen bilgiye göre; okulların yaz tatiline girmesiyle birlikte, Ortopedi bölümünde özellikle 7-14 yaş arası çocukların kırık, çıkık ve çatlak vaka sayısı arttı. Çocukların oyun esnasında ufak bir darbe alsa dahi yetersiz kemik beslenmesi yüzünden hasar aldığını vurgulayan uzmanlar, ailelerin çocuklarının gelişimi için beslenmelerine konusunda dikkat etmeleri gerektiği hususunda uyarıda bulunuyor.
“Çocuklarda kemik gücü yetersizliğine dikkat”
Fizyoterapist, Abdurrahman Onur Köylü ve eşi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hatice Alıcı Köylü, enkaz altında kalmış ve sonradan çıkmış fizik tedaviye ihtiyacı olan hastaları ücretsiz bir şekilde tedavi ettiklerini belirterek, “Depremzede vatandaşlarımıza hem fizik tedavide hem de beslenme, diyet konusunda yardımcı oluyoruz. Şeker rahatsızlığı yüzünden zorluk yaşayan depremzede vatandaşlarımıza da diyet kısmında yine ücretsiz bir şekilde hizmet veriyoruz.
Deprem psikolojisi beslenme yetersizliği yaratıyor. O yüzden fizik tedavi sürecinde psikolojiyi beklemeye gerek yok fakat beslenme ve diyet kısmında psikolojik olarak hastanın kendini toparlamaya başlaması açısında lazım. İlk olarak psikolojik olarak insanın kendisini rahatlatması, biraz ekonomik olarak rahatlaması lazım ki beslenme olarak bizim önerilerimize uyması lazım. Ekonomik olarak kendini rahatlatan bir hasta verdiğimiz diyet listesine uyabilir.
Çocukların hazır tüketim yemekleriyle güçsüzleştiğini dile getiren Köylü, “Dün eşimin yeğeni bisikletten düşmüş ve el bileğini çatlatmış. Çocuk 10 yaşında ve beslenmede yetersizlik var. Mesela bir çocuk nasıl aç kalıyor yemek yemiş olmak için ya da vitamin desteği düzenli olarak bir doktor kontrolünden geçiyor mu, kan tahlili yapılıyor mu veya yemeğinde bir sıkıntı yok ama düzenli bir balık yiyor mu gibi bir çok analizler sonucu bir çocuğun beslenmesinin ne kadar mühim olduğunu kemik yapısının gelişmesinden tespit edebilir ve destek sağlayabiliriz. Örneğin şöyle bir durumda da var bir çocuk düşünün kilolu veya boyu uzun, sağlıklı bir birey gibi görünüyor ama kemik olarak yapı çok sağlam değil. Bu bağlamda çocukların kemik gelişimleri için ailelerin özellikle beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir” dedi.
“30 yaşında pik yapıyor”
Çocuklar için ikinci ileriye dönük diğer tehdittin ise İlkokul birinci sınıftan itibaren okul çantalarının çok ağır olmasını vurgulayan Köylü, “Bu çocuk ilerleyen zamanda kamburluk kifoz dediğimiz veya skolyoz omurga eğriliği veya ilerleyen zamanda bel fıtığı, boyun fıtığı yaşayabilir. Çocuğun çantası ağır olunca kendisini öne doğru eğiyor yedi yaşından itibaren bu durum başlıyor. Beslenmede yetersiz. Kaslar güçlü değil, sonuç olarak ufak bir hasar aldığında sağlam tutan bir yapısı yok. 10-28 yaş gruplarında artık yavaş yavaş bu rahatsızlıkların hepsi yükseltmeye başlıyor. 30 yaşında pik yapıyor. 45 yaşında artık dayanılmaz ağrıyla yaşıyorlar” diye ifade etti.
“Cep telefonları boyun düzleşmesi yapıyor”
Boyun düzleşmesi rahatsızlığı için cep telefonların büyük tehdit olduğunu vurgulayan Köylü, “Boyun düzleşmesi yüzde 100 herkeste var artık. Telefon ve bilgisayar kullanımı arttığı için kazalarda biliyorsunuz hep bu telefonlar yüzünden… herkes cep telefonuyla oynuyor. Bu benim başıma bile geldi. ışıkta dururken adam telefonla oynarken gelip vurdu şu an herkes cep telefonu ve bu telefon kullanılırken kimse pozisyonuna dikkat etmiyor. Normalde gözünüz aslında cep telefonu veya bilgisayar monitörü herkes başını eğmesi gerekenden çok daha fazla eğiyor. Bu omurların arasını açtığı için zamanla fıtıklaşma olup sinire bası yapmasa bile yüzde 100 artık herkese bir boyun düzleşmesi mevcut” şeklinde konuştu.