Yüzde 80'inin geçim kaynağı olan fıstık için ise tehlike büyük. Çiftçiler 5 yıl sonrasını düşünerek, eğer bu durum devam ederse ağaçları kesmek zorunda kalacaklarını belirtiyorlar. Kuraklık nedeniyle fıstık üretiminin azalması, hem bölgedeki çiftçilerin hem de tüketicilerin ekonomik açıdan olumsuz etkilenmesine neden olabilir. Yetkililer, durumun ciddiyeti konusunda farkındalık oluşturarak, çözümler için çalışmalar yapılması gerektiğine vurgu yapıyorlar.
CHP İl Başkanı Neşet Uçar, “Barak bölgesi sulama alanları acilen yapılmalı. Aksi halde 5 yıl sonra fıstık ağaçlarını kesmek zorunda kalırız” dedi.
ENDİŞELİYİZ
Küresel ısınmadan dolayı Barak Bölgesi ve Şanlıurfa’da fıstık ağaçları için tehlike çanları çaldığını öne süren Neşet Uçar, “Küresel ısınmadan dolayı kuraklık 120 km kuzeye kaydı. Eskiden ne karlar görürdük. Kuraklık hayatı tehdit ediyor. Kuraklıktan tarım ürünleri de nasibini alıyor. Önümüzdeki yıllarda Barak bölgesinde ağaçların kurumasından endişe ediyoruz. Bu nedenle bölgede sulama kanalları acilen yapılmalı. Sulama projeleri bir an önce bitirilerek hayata geçirilmeli. Aksi halde 5 yıl sonra fıstık ağaçları kurur ve biz onları kesmek zorunda kalırız” diye konuştu.
TAŞDOĞAN DA GÜNDEME GETİRMİŞTİ
MHP Gaziantep eski Milletvekili Muhittin Taşdoğan’ın defalarca mecliste gündeme getirdiği, araştırma önergesi ve kanun teklifi verdiği Antep fıstığına destek çağrısını Uçar da yineledi. Uçar, “Kayıt dışını önlemek için fıstığa ürün bazında destek verilmeli. İlaçlamadan tutun da gübreye kadar çiftçi desteklenmeli. Mazot desteği şart. Üretici şu şartlarda çok fazla para kazanamıyor. Başka gelir kaynağı olmayan çiftçiler ürünü elinden düşük fiyata çıkarmak zorunda kalıyor. Güneydoğu birlik tekrar açılmalı veya benzeri ürün alımı yapılmalı” şeklinde konuştu.
Fıstık için büyük tehlike! 5 yıl sonra ağaçları kesmek zorunda kalırız